Sök Meny

Shared Reading

Projektet Shared Reading pågår under 2018/2019. Verksamheten fokuserar på läsning och samtal i grupp och riktar sig mot nyanlända.

Projektet Shared Reading drivs av Folkuniversitetet med finansiering av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse. Verksmaheten riktar sig främst mot nyanlända.

Vad är Shared Reading?
Shared Reading är en metod för läsning och samtal i grupp. Metoden har tagits fram av litteraturforskaren Jane Davis och The Reader Organisation i England. Shared Reading har utvecklats under 20 år och används för olika målgrupper. Metoden har visat goda resultat när det gäller att stärka människor i olika former av utanförskap.

Hur går det till?
En utbildad ledare håller i en läsgrupp. Ledaren läser högt en kort novell, dikt eller annan text. Deltagarna reflekterar med stöd av ledaren kring texten och de tankar och känslor den väcker. Gruppen träffas en gång i veckan och ledaren väljer en text till varje tillfälle. Texten delas ut på plats och deltagarna behöver inte läsa mellan träffarna.

Vem kan delta?
Alla kan delta, både vana och ovana läsare. Deltagarna är så aktiva som de själva vill. De kan delta genom att lyssna, dela med sig av tankar och känslor eller genom att själva läsa högt.

Är er organisation intresserad av att starta en läsgrupp - kontakta oss!

Vill du veta mer om Shared Reading:

Region Uppsala

Svensk biblioteksförening

The Reader OrganisationSedan 2008 har The Reader banat väg för användningen av Shared Reading för att förbättra människors välbefinnande och stärka personer i socialt utanförskap.

YouTube-klipp av The Reader Organisation om Shared Reading på bibliotek i Storbritannien.

Har du frågor?

Kontakta
Sara Nylund Wass
018-68 00 23
sara.nylund-wass@folkuniversitetets.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila