Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Att skilja vetenskap från trams

Att skilja vetenskap från trams

Hur avgör du vad som är vinklade nyheter – eller rena påhitt? Är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? Emma Frans ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas.

I tider av »alternativa fakta«, fejknyheter och halvsanningar berättar forskaren och prisade journalisten Emma Frans hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta.

I höstas tilldelades Emma Frans Stora Journalistpriset för sin förmåga att använda humor för att förklara vetenskap för vanligt folk. Under föreläsningen talar hon om kunskap, alternativa fakta och kunskapsresistens. Hon plockar exempel från flödet kring medicinska nyheter och tipsar om hur man listar ut vad som är sant och falskt.

I föreläsningen tar hon avstamp från sin bok som kom ut i höstas "Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams”. Innehållet i föreläsningen och boken kan ses som en överlevnadsguide i en värld där informationsflödet är större än någonsin och vi själva måste ta ett större ansvar i att lista ut vad som är sant eller falskt.

Alla forskningsresultat blir meningslösa om människor inte tar till sig kunskapen. Vetenskapen borde vara något som genomsyrar det offentliga samtalet, säger Emma Frans.

Prismotiveringen

Motiveringen till nomineringen för Stora Journalistpriset lyder: "För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistens och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter".

Forskare och vetenskapsskribent

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford. Hon är vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har ett twitterkonto.

Länkar

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
10 apr 2018
Slutdatum
10 apr 2018
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
24 dagar
Tider
Ti 18:00 - 20:00
Studietimmar
2
Tillfällen
1 st
Arr nr.
935650
Platser kvar
Ja
Pris
250 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

 Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners