Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Berättandet  som förändrande kraft, föreläsning

Berättandet som förändrande kraft, föreläsning

Vi lever i en tid där vi förväntas berätta om oss själva, inte minst i sociala medier. Men hur berättar vi egentligen? Hur bra är vi på att förstå berättelserna om oss själva och på att verkligen lyssna på andra? Denna kväll handlar om den förändrande kraft som berättandet och lyssnandet kan ha, om man ger det den tid och uppmärksamhet som behövs.

Kvällen inleds med en föreläsning där Helena Kallner och Siri von Malmborg belyser kraften som finns i det muntliga berättandet, både hos avsändare och mottagare. Därefter får vi prova att berätta och lyssna aktivt under kunnig handledning av Helena Kallner.

Under föreläsningen för du ta del av:

  • En podd om kärleksberättelser. Siri von Malmborg berättar om hur det är att ta del av människors personliga historier och illustrerar med exempel ur sin podd Hjärtslag.
  • Helena Kallner introducerar till Berättandet och lyssnandet som förändrande kraft – hur du genom att berätta eller lyssna aktivt upptäcker historien om dig själv. Vad berör dig? Vad är viktigt? Hur påverkar det dina val i livet?

Under workshopen handleder oss Helena, där vi i mindre grupper öva på att både berätta och lyssna – och träna på att ta emot en berättelse och vad den väcker i oss.

Innehåll

Föreläsarna

Radiojournalisten och poddaren Siri von Malmborg har i sin podd Hjärtslag tagit del av människors berättelser om kärleksrelationer. Uppriktiga berättelser utifrån temat ”Det är dig jag vill ha”, som visserligen innehåller romantik men även drama, svårigheter, gråt och kanske år av väntan.
I sitt arbete har hon fått insikt i hur det kan förändra för en person att formulera och dela med sig av att muntligt berätta om sitt liv. På samma sätt har det betydelse för henne som lyssnare.

Även för gestaltterapeuten Helena Kallner är berättandet en röd tråd. Hon har särskilt intresserat sig för metoden relational storytelling som innebär att människor i en mindre grupp delar med sig av utmaningar de haft i sina liv och att mottagaren lyssnar utan att komma med råd eller inspel. För mottagaren handlar det om att lyssna och vara öppen för hur det känns att ta emot berättelsen, vad man berörs av: vad griper tag i ens tankar, känslor eller kanske även ger fysiska förnimmelser?
Metoden Public narrative, self, us and now har utvecklats av Marshall Ganz, från Kennedy School of Government.

Helena Kallner skapar sammanhang där människor samlas för att öva på sitt berättande, sitt lyssnande och på att förstå sig själv och upptäcka sina värderingar och hur de påverkar små och stora val man gör i livet.

Relational Storytelling

Helena Kallner arbetar efter metoden relational storytelling som innebär att människor i en mindre grupp delar med sig av utmaningar de haft i sina liv och att mottagaren lyssnar utan att komma med råd eller inspel. För mottagaren handlar det om att lyssna och vara öppen för hur det känns att ta emot berättelsen, vad man berörs av: vad griper tag i ens tankar, känslor eller kanske även ger fysiska förnimmelser?

Inspirationsmodell

Metoden bygger på Relational Storytelling, 'Public narrative, self, us and now' som har utvecklats av Marshall Ganz, från Kennedy School of Government. användes bl. a i Barack Obamas valkampanj för att väcka väljarnas personliga engagemang, Metoden syftar till att göra oss mer medvetna om hur vi lever våra värderingar, och hur vi genom att dela våra personliga berättelser kan öka vår känsla av sammanhang och gemenskap och påverka den stora berättelsen om vår samtid.

Kursledare

Helena Kallner har en bakgrund som folkhälsovetare och etnolog, och är utbildad psykoterapeut i England. Hon arbetar som gestaltterapeut och undervisar både i Sverige och utomlands, bl.a. på Center for Somatic Studies i New York. Helena specialiserar sig på hur vi relaterar och kommunicerar via kropp och rörelse, och engagerar sig i verksamheter som praktiskt driver kopplingen mellan personlig utveckling och samhällsutveckling.

Kursledare

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Bokning

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
7 mar 2018
Slutdatum
7 mar 2018
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
48 dagar
Tider
On 18:00 - 20:00
Studietimmar
2
Tillfällen
1 st
Arr nr.
935662
Platser kvar
Ja
Pris
150 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

 Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners